Cum descoperi si incurajezi interesele copilului

1. Vorbeste cu el despre materiile care ii plac si despre cele care nu ii plac. Afla ce anume ii place la materiile la care se descurca bine si care il intereseaza si ce nu ii place la cele care nu il intereseaza.
2. Vorbeste-i despre propria ta profesie si ajuta-l sa afle cat mai multe despre alte profesii care il intereseaza. Daca este posibil, ii va fi util sa cunoasca oameni care lucreaza in domenii cat mai variate si care sa ii vorbeasca despre activitatile lor.
3. Observa ce prefera sa faca in timpul liber. Este bine sa ii acorzi copilului posibilitatea de a petrece timpul si intr-un mod neorganizat, chiar daca pare ca „pierde vremea”. Asemenea momente il ajuta sa isi adune gandurile, sa aleaga singur anumite activitati si sa faca planuri de viitor. Atunci cand alege din proprie initiativa o anumita activitate, inseamna ca il intereseaza. Atunci cand repeta aceasta activitate si obtine rezultate vizile, inseamna ca are si o abilitate pentru aceasta. In ambele cazuri, este nevoie sa il sprijini, pentru a invata cat mai multe despre respectivul domeniu.
4. Du-l pe copil in locuri in care poate invata lucruri noi: vizitele la muzee, la biblioteca sau in librarii, precum si excursii in locuri cu importanta istorica sau culturala il ajuta pe copil sa se apropie de diferite domenii de cunoastere si sa isi descopere abilitati nebanuite.
5. Pune-i intrebari despre subiectele care il pasioneaza. De exemplu, daca il pasioneaza fotografia, cere-i sa iti arate cele mai recente fotografii sau sa iti arate lucrarile fotografilor sai preferati.
6. Ofera-i materiale despre subiectele care il intereseaza. Daca a descoperit ca il intereseaza pictura, ofera-i carti de istoria artei sau indruma-l catre surse de informatie de pe internet.

Tipuri de interese

Exista mai multe categorii de interese, descoperite si descrise de specialisti. Iti prezentam in continuare cateva dintre acestea, pentru a le identifica mai usor la copilul tau.

1. Interesul pentru munca fizica, pentru activitatile care presupun forta fizica si implicare mai putina din punct de vedere verbal sau mai putina interactiune cu alti oameni. Persoanelor din aceasta categorie le plac domeniul mecanic, agricol si auto. Interesele sunt mai degraba tehnice decat social-verbale. Se descurca bine cand trebuie sa manipuleze instrumente sau sa realizeze diverse activitati fizice. Persoanele care au aceste interese fac parte din tipul realist.
2. Tendinta investigativa, de a intelege diverse fenomene, de a gandi probleme si de a organiza si preferinta pentru sarcini ambigue. Persoanele din aceasta categorie isi formeaza competente stiintifice si matematice si evita situatiile in care trebuie sa fie persuasive sau activitatile repetitive. Acest tip de interese se numeste intelectual.
3. Interesul pentru modalitatile artistice de exprimare si relationare cu ceilalti este de obicei insotit de preferinta pentru sarcini nestructurate si de tendinta de exprimare a propriilor emotii mai mult decat cei din jur. Persoanele din aceasta categorie se aseamana celor din categoria interesului intelectual, dar sunt mai atrase de domeniul cultural-estetic decat de cel stiintific si isi formeaza competente in domeniul muzical, literar, plastic. Acest tip de interese se numeste artistic.
4. Oamenii care au rol „de sustinere” sunt sensibili la nevoile celor din jur si le place sa ii ajute pe ceilalti si au relatii apropiate cu cei din jur. Aleg activitati de predare, activitati terapeutice si de asistenta sociala. . Acest tip de interese se numeste social.
5. Categoria de oameni care prefera sa isi foloseasca persuasiunea pentru a obtine ceea ce isi doresc, urmaresc de obicei roluri de conducere, dominare, atingere a unor scopuri organizatorice sau financiare. Aceste persoane au competente de lider si de negociere. Acest tip de interese se numeste intreprinzator.
6. Persoanele care prefera regulile, cadrul structurat de lucru, ordinea si autocontrolul in relatiile cu cei din jur fac parte din categoria „conformista”. Interesele acestora ii face subalterni eficienti, dornici sa isi faca singuri treaba, in liniste. De asemenea, acesti oameni apreciaza statutul si prestigiul social. Acest tip de interese se numeste conventional.

Aceste categorii de interese sunt descrise in chestionarul de interese „Holland”, denumire propusa dupa numele cercetatorului care l-a realizat.

Din www.didactic.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: