O altfel de sedinta cu si pentru parintii romani din Spania

Ce inseamna pentru un profesor roman sa predea in scolile din Spania? In primul rand o enorma satisfactie. Apoi, o cantitate enorma de timp dedicata studiului, pregatirii, neglijarea propriilor copii si a familiei, o imensa rabdare pentru a suporta toate reprosurile aduse direct sau indirect  romanilor atat din partea romanilor din Spania cat si din partea spaniolilor, perseverenta in incercarea de a constientiza romanii din strainatate de beneficiile unui curs gratuit oferit in conditii corespunzatoare (sala de clasa, carti, materiale gratuite), puterea de a fi mereu dispus sa aplaneze orice conflict, de orice fel, atat intre elevii de diferite varste din clasa cat si intre elevii romani si spanioli, mult profesionalism, multa flexibilitate, rabdare cu R mare.

Esecul scolar (vorbesc aici de limba romana si cred ca nu numai), “fracaso” cum ii spun spaniolii (si care cred ca suna mai bine pentru ceea ce reprezinta), apare sigur, in urmatoarele doua cazuri: atunci cand parintii sunt mereu la munca si nu au timp defel sa stea de vorba cu copiii lor in limba romana sau atunci cand , pentru a-si usura corvoada de a fi parinte si pentru a-si trai din plin tineretea sau viata, le permit copiilor sa faca ce vor, cu alte cuvinte ii abandoneaza . Din pacate sunt destui parinti romani – si nu numai- din ambele categorii.

Multi romani nu ajung sa afle de existenta acestui curs. Sunt , din pacate, chiar preoti care nu anunta cursul pentru ca si ei organizeaza cursuri in parohii. Este o initiativa demna de toata aprecierea atat a lor cat si a tuturor asociatiilor de romani care organizeaza asemenea cursuri. Sunt benefice pentru tot ce inseamna romanism si fiinta nationala (chiar daca mi-e frica sa folosesc deja acesti termeni pentru modul abuziv in  care au fost folositi pana nu demult. E adevarat ca fiinta nationala nu se predica ci se practica, de aceea unele state care nu le-au vorbit niciodata copiilor lor in acesti termeni au o identitate mai puternica si mai bine inradacinata.)

Diferenta dintre acest curs de LCCR organizat de Ministerul Educatiei din Romania si toate celelalte cursuri de limba romana este ca acestea sunt recunoscute oficial de catre autoritatile scolare din Romania, prin adeverinta pe care copiii o primesc la sfarsit de an, sunt predate de un personal didactic calificat si evaluat in fiecare an, se desfasoara, cum am mai spus,  intr-un cadru organizat, in scoli.  Partea dureroasa e ca , in ciuda numarului mare de copii romani, trebuie sa organizam cursurile cu copii  de varste diferite, lucru care ii beneficiaza prea putin. In unele cazuri , chiar daca s-ar fi putut organiza grupe de copii prescolari si copii scolari parintii nu au vrut sa mearga de la o scoala la alta chiar in aceeasi localitate..

Pe cei care mai critica nu doar cursul ci si statul roman as dori sa-i intreb de cate tari au aflat care organizeaza asemenea cursuri gratuite pentru copiii lor? Bineinteles ca nu vreau sa cad nici in extreme, extremele nu au fost bune niciodata, dar acest lucru este demn de lauda, este o mana intinsa “familiei” din afara, care nu acepta de multe ori un cadou gratuit, limba materna. Este un fel de a spune “va asteptam, va scriem si va vorbim, nu ne uitati!”…

As vrea sa mai vorbesc putin despre dificultatile lingvistice pe care le au copiii romani emigranti din Spania : nu pronunta corect ǎ si â, confunda genurile substantivului, nu identifica bine masculinul si femininul, le este extrem de greu sa termine o fraza doar in limba romana, apeleaza foarte des la cuvinte spaniole, cunoscute,  “romanizeaza” sau “spaniolizeaza” limbile intre ele, confunda de multe ori in scris ce romanesc cu che spaniol in loc de ţe scriu ce, confunda ǎ cu e in scris, desi romani, vorbesc intre ei doar spaniola .Se vede foarte mult cand se ocupa cineva de copil  la limba romana in familie.

Copiii sunt foarte sensibili la mediul inconjurator , atat fizic cat si psihic. Ei simt daca sunt sau nu acceptati iar unii dintre ei, din dorinta de a se integra, afirma sus si tare, de fiecare data, ca ei, daca s-au nascut in Spania, sunt spanioli, nu romani. Unii sunt chiar exagerati in acest sens. Ar fi bine sa mai stea de vorba cu ei parintii si sa le aminteasca – asa cum o fac si eu – ca chiar daca le schimba tot sangele cu cel al unui spaniol, genele tot romanesti le vor avea si poate sa le dea orice stat orice cetatenie, daca sunt oameni vor fi bine primiti peste tot, daca nu, nu.

Sa nu credeti ca toti profesorii spanioli sunt de acord cu acest curs. Din fericire insa toti directorii  scolilor cu care am colaborat au fost foarte deschisi proiectului  si ne-au sprijinit. Unii profesori spanioli vorbesc cu parintii si le spun ca daca sunt in Spania trebuie sa vorbeasca spaniola si ca limba materna le pericliteaza studiul.Unii parinti ii asculta si le vorbesc copiilor doar in spaniola. Este dureros …Am avut odata  o discutie cu o profesoara care a intrat in clasa in care ne desfasuram orele (era clasa ei) si a spus in fata copiilor ca daca sunt in Spania trebuie sa vorbeasca in spaniola. Atunci i-am spus ca “voi v-ati invatat limba materna, nu?” A tacut. Institutul Cervantes este cunoscut in toata lumea pentru promovarea limbii spaniole.

Uniunea Europeana inseamna “unitate in diversitate”. Respectul si omenia sunt factorii care fac ca o societate sau o uniune sa evolueze sau nu. Uniunea Europeana este un proiect foarte generos, din toate punctele de vedere. Cred ca daca va supravietui va fi o comunitate foarte puternica pentru ca se va baza pe competitivitate. Va lua ce e mai bun din toate tarile si va fi o forta mondiala (si este deja). De aceea extremele nu sunt bune. Nu suntem mai buni doar pentru ca suntem romani, aceasta e o prejudecata. Daca mergem intr-un loc strain e normal sa luam totul de la zero si de noi depinde de cum se va vorbi despre noi, de bine sau de rau. Trebuie sa ne bucuram ca aici in Spania am putut sa comparam doua culturi, doua civilizatii, putem sa alegem ce e mai bun din fiecare.

De ce am scris mai demult articolul despre iubire? Pentru ca este ceva in care cred. Cred ca societatea spaniola capitalista de azi nu se mai preocupa atat de mult de partea spirituala (ziceti-i cum vreti, umana, sensibila) a vietii. Am scris articolul pentru a trage un semnal de alarma si pentru a nu permite ca fii nostri sa devina doar niste consumatori materialisti si individualisti. In acest sens, in Romania, latura sensibila a vietii este, inca, mai aprinsa.

Bineinteles ca educatia este influentata in mare masura de mediul in care se desfasoara dar adultii si parintii au obligatia de a supraveghea si de a alege mediul potrivit pentru educatia copiilor lor. Eleanor Roosevelt a spus odata ca doar cine accepta sa fie luat in ras va fi luat in ras. Unii copii (din pacate din ce in ce mai multi cu astfel de probleme) replica “ii sparg fata” unuia care rade de el. Copilul, de cele mai multe ori face si spune ce vede si ce aude. Unde le aude? Cel mai probabil acasa. Parintii trebuie sa inteleaga in astfel de situatii ca “un lucru care nu te omoara te intareste” Bineinteles ca daca e vorba de ceea ce mai nou se numeste “bullying” sau “acoso” adica de o hartuire fara limite a unui copil trebuie intervenit la toate nivelurile, insa copilul trebuie invatat sa se apere si singur (bineinteles ca nu prin pumni) De aceea e importanta si integrarea sa intr-un colectiv. Dar asa cum v-am mai spus, acest colectiv trebuie urmarit si verificat pentru ca, din pacate, multi copii romani o sfarsesc rau doar din dorinta de a apartine unui colectiv caruia parintii nu i-au acordat importanta cuvenita.

La sfarsit va recomand niste lucruri pe care le-am citit si eu si mi-au placut: ”Parintele nu are zile libere” “Copilul nu vine cu manual de instructiuni”, “Educatia nu e pregatirea pentru viata, ea e viata insasi”, “Ca sa se simta fericiti, parintii trebuie sa dea mereu”, “Copiii au nevoie mai mult de modele decat de critici”, “Iti dai seama cat datorezi parintilor numai cand ai si tu copii”, “Un tata prea bland si prea milos isi nenoroceste copiii”, “Familia este scoala in care esti deopotriva si profesor si elev”.

Ingrijiti-va si educati-va copiii, bucurati-va de familiile voastre, sunt singurele bogatii adevarate!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: